Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

                                                ELENA LIOUDAKI










                             ΧΡΗΣΙΜΕΣ   ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ









Ο ιδιος υποστηριζε πως ηταν συναισθηματικα δεμενος μαζι του κι ας μην το χρησιμοποιουσε ποτε, ομως ολοι στο γραφειο ηξεραν πως το ελαττωματικο φωτοτυπικο βρισκοταν ακομα σε λειτουργια εξ αιτιας της τσιγκουνιας του. Δουλευε με τις ωρες του, με τις μερες του, με τα κεφια του. Για να εβγαζε καποιος μια απλη φωτοτυπια επρεπε να οπλιστει με γαιδουρινη υπομονη. Οι περισσοτεροι την ειχαν ηδη απωλεσει με αποτελεσμα οι κλωτσιες και τα χτυπηματα που δεχοταν το ατυχο μηχανημα να πολλαπλασιαζονται καθημερινα. Ο μονος που δεν το ειχε χτυπησει ποτε, τουναντιον το φροντιζε, ηταν η Μπετυ Μπονιακ. Δεν εφταιγε το μηχανημα για την ανεπαρκεια του, επρεπε ηδη να εχει αποσυρθει αλλα ας ηταν καλα το αφεντικο. Η μονη περιπτωση να ερχοταν καινουργιο ηταν να χαλαγε τελειως αλλα με καποιο τροπο, ασχετα με την ταλαιπωρια που εβαζε τους παντες, συνεχιζε να δουλευει. Παντως σχεδον ολοι οταν ηθελαν μια φωτοτυπια το ζητουσαν απο την Μπετυ που διεθετε ακομα την υπομονη ν' ασχολειται με το σαραβαλο αρκει να ειχε την ευκαιρια να τους εξυπηρετησει.
                ==================================
Περιμενε υπομονετικα πανω απο το μηχανημα για μια φωτοτυπια που χρειαζοταν. Την ταλαιπωρουσε κι αυτη μα δεν θα κερδιζε κατι χτυπωντας το για να δουλεψει. Δυστυχως οσο και να το επεσημανε στους συναδελφους της αυτοι απλα αδιαφορουσαν και συνεχιζαν.
Πηρε την φωτοτυπια και την κοιταξε. Εμεινε σαν στηλη αλατος. Αυτο ηταν αδυνατον.
'Ο Αλαν Στιτς ειναι παντρεμενος' εγραφε η φωτοτυπια. Κοιτουσε και ξανακοιτουσε το χαρτι διχως να καταλαβαινει τι συνεβαινε. Αυτη ηταν η σκεψη της οταν εβγαζε την φωτοτυπια αλλα βλεποντας την τυπωμενη πανω στο χαρτι τρομαξε. Διπλωσε το χαρτι και το εξαφανισε. Ξαναβαλε το αρχικο εντυπο και εδωσε παλι για αντιγραφο. Αυτη τη φορα αυτο που τυπωθηκε ηταν και το σωστο. Χρησιμοποιησε σαν προσχημα την τουαλετα για ν' απομονωθει. Ξαναβγαλε το χαρτι και διαβασε οτι ηταν γραμμενο. Αυτο που συνεβαινε ηταν περα απο καθε λογικη. Ομως με καποιο τροπο το μηχανημα ειχε τυπωσει την σκεψη της. Πως μπορουσε να γινει κατι τετοιο ? Μηπως πραγματικα το φωτοτυπικο ειχε παραδωσει πνευμα ?
                               =============================== 
Της αρεσε ο Αλαν και δεν ηταν η μονη στο γραφειο που τον λιγουρευοταν μα ολες ειχαν την αισθηση πως ηταν ελευθερος. Εκμεταλλευτηκε μια στιγμη που γεμιζαν και οι δυο τους ενα φλυτζανι καφε και ρωτησε, δηθεν αδιαφορα, τι εκανε η γυναικα του. Ο Αλαν βιαστηκε ν' αρνηθει κατι τετοιο μα η αρχικη του αντιδραση τον ειχε προδωσει. Το μηχανημα οχι μονο ειχε φωτοτυπησει την σκεψη της αλλα γνωριζε και κατι που κανεις αλλος δεν ηξερε. 
Ολη την ημερα στο σπιτι σκεφτοταν το περιστατικο αλλα δεν εβρισκε απαντηση.
Την αλλη μερα, πριν ακομα φτιαξει καφε, πηγε στο μηχανημα να βγαλει μια φωτοτυπια.
'Μετρα παντα τα ρεστα του κ.Τσανγκ' εγραφε αυτη τη φορα.
Σταματησε οπως παντα πριν παει σπιτι στο παντοπωλειο του κ.Τσανγκ, κοντα στο σπιτι της.
Επελεξε οτι ηθελε, εκανε νοερα την προσθεση και τον πληρωσε με εικοσαδολαρο.
Γυρισε σπιτι της κι εκατσε αμεσως να μετρησει τα ρεστα που ειχε παρει. Ελειπαν 30 σεντς.
Αυτο πια πηγαινε παρα πολυ. Συμπτωση η μη επρεπε ν' ανακαλυψει τι συνεβαινε.
                         ==================================
Ειχαν περασει αρκετες μερες διχως να δοκιμασει κατι. Απαντησεις δεν ειχε βρει πουθενα μα το μηχανημα ειχε φροντισει να της αλλαξει καποια πραγματα στην καθημερινη ρουτινα της.
Ο Αλαν πλεον δεν της εκανε καμια εντυπωση, τουναντιον η παρουσια του, η επιτηδευμενη ανεση του και το παλαι ποτε εξαισιο χιουμορ του της ηταν πια σχεδον αποκρουστικα. Στην συνεχεια των αλλαγων επρεπε να βρει καινουργιο μπακαλικο αφου ειχε αποφασισει πως δεν θα ξαναπαταγε το ποδι της ξανα στο παντοπωλειο του κλεφτη κ.Τσανγκ. Φαινεται πως το συμπαν ενοιωθε υποχρεωμενο απεναντι της γιατι φροντισε να την αποζημιωσει εις διπλουν.
Το καινουργιο μπακαλικο μπορει να ηταν λιγο πιο μακρια μα ο νεαρος που το ειχε ηταν να τον πιεις στο ποτηρι. Κατι υπηρξε αναμεσα τους απο την πρωτη στιγμη μα χρειαστηκαν τουλαχιστον δυο βδομαδες μεχρι ν' αρχισουν να βγαινουν κανονικα ραντεβου. Πριν συμπληρωθει μηνας ηταν ηδη ζευγαρι και η Μπετυ πετουσε κυριολεκτικα στα συννεφα.
Ολα τα χρωστουσε σ' εκεινο το μηχανημα, οσο πιο πολυ το σκεφτοταν τοσο το πιστευε.
                 ==================================
Το φωτοτυπικο συνεχιζε να της παρεχει πληροφοριες, αλλες μικρες κι ασημαντες, αλλες πιο σπουδαιες και σημαντικοτερες. Στην δευτερη κατηγορια ανηκε κι αυτη η πληροφορια.
'Η Νταιζη θελει την προαγωγη σου'.
Αυτο ηταν ανηκουστο. Υποτιθεται πως ηταν η καλυτερη φιλη της, της εκμυστηρευοταν τα παντα, μοιραζοταν τα παντα μαζι της. Το μονο που δεν της ειχε αναφερει ποτε ηταν αυτη η ιστορια με το φωτοτυπικο. Ηταν λοιπον στην πραγματικοτητα η Νταιζη φιδι ? Της εσκαβε το λακκο πισω απο την πλατη της για να της αρπαξει την θεση που δικαιωματικα της ανηκε ?
Συντομα διαπιστωσε πως το μηχανημα ειχε απολυτο δικιο. Διοχετευσε στην Νταιζη ψευτικες πληροφοριες για να δει αν αυτες θα εφταναν στ' αυτια του αφεντικου. Οταν αυτο συνεβη και την φωναξε στο γραφειο του η Μπετυ ευκολα απεδειξε την αληθεια εκθετοντας ανεπανορθωτα την Νταιζη. Το αποτελεσμα ηταν το αναμενομενο. Οι μετοχες της Μπετυ ανεβηκαν κατακορυφα ενω η Νταιζη βρεθηκε απο την μια μερα στην αλλη απολυμενη και στην ανεργια.
                  ===================================
Οσο περνουσε ο καιρος η Μπετυ συνεχιζε να πειραματιζεται με το φωτοτυπικο κι ετσι εκανε καποιες νεες ανακαλυψεις. Ειχε δοκιμασει κατ' αρχας να βγαλει φωτοτυπια την ωρα που σκεφτοταν εντονα ποιοι θα ηταν οι αριθμοι του λοττο μα το μηχανημα αδιαφορησε τελειως. Μετα εκατσε κατω κι εβαλε ολα οσα της ειχε αποκαλυψει διαπιστωνοντας τελικα πως δεν τυπωνε τις σκεψεις της. Πολλα απ' αυτα ηταν κυριες και ζωτικες ανησυχιες κι εγνοιες της μεν μα δεν τα σκεφτοταν την ωρα του αντιγραφου. Προφανως η επαφη των δαχτυλων της την συνεδεε με το μηχανημα το οποιο επελεγε κατα το δοκουν τι θα της αποκαλυπτε. 
Το σημαντικο ηταν πως ολα ειχαν βγει και καποια απ' αυτα ειχαν ιδιατερη σημασια και βαρυτητα σχετικα με την μικροκλοπη που πραγματοποιουσε ο κ.Τσανγκ εδω και καιρο.
Αυτο που ειχε υποβαθμισει ομως ασχολουμενη συνεχως με το φωτοτυπικο ηταν οι προθεσεις των υπολοιπων συναδελφων της. Οταν εμαθε πως ειχαν ολοι μαζι κανει προταση στο αφεντικο ν' αντικατασταθει το φωτοτυπικο παγωσε. Αυτο δεν επρεπε να συμβει.
                   =================================
Η παροιμιωδης τσιγκουνια του αφεντικου εγινε αιτια να μην απομακρυνθει το φωτοτυπικο, κατι που προκαλεσε αρχικα ανακουφιση στην Μπετυ. Ομως η ανακοινωση πως θα ερχοταν ειδικος να το διορθωσει την εβαλε σε σκεψεις. Κι αν διορθωνοταν το μηχανημα θα συνεχιζε να της παρεχει πολυτιμες πληροφοριες ? Κι αν ο τεχνικος αποφασιζε πως δεν φτιαχνοταν και ηθελε πεταμα ? Την ημερα της επισκεψης καθοταν σε αναμμενα καρβουνα. Η ετυμηγορια δεν ηταν καλη. Τα χρηματα που χρειαζοταν για την επισκευη μπορουσαν ν' αγορασουν ενα ολοκαινουργιο, η επισκευη δεν ειχε νοημα. Απο την αλλη ο τεχνικος ανηγγειλε πως συντομα το μηχανημα θα σταματουσε να λειτουργει οριστικα, οποτε ας εκαναν λιγη υπομονη. Η Μπετυ επρεπε να συμβιβαστει με την ιδεα πως τα καλα δεν κρατανε για παντα. Ειχε λιγο χρονο μπροστα της να μαθει οτι προλαβαινε, θα φροντιζε να τον εκμεταλλευτει. Αναρωτηθηκε πως θα ηταν η ζωη της διχως την πολυτιμη βοηθεια του φωτοτυπικου κι αναστεναξε. Θα της επαιρνε λιγο καιρο να το συνηθισει μα δεν μπορουσε να κανει κι αλλιως.
                          ================================
Πηγε για μια βιαστικη, τελευταια φωτοτυπια κι αυτο που διαβασε την φοβισε.
'Μην πας απο την συνηθισμενη διαδρομη αποψε σπιτι σου'.
Δεν μπορουσε να μαθει το γιατι μα δεν ειχε λογο να μην εμπιστευτει το μηχανημα. Σχολασε εχοντας συνεχεια στο μυαλο της πως δεν επρεπε να παει σπιτι απο τον δρομο που συνηθιζε.
Προσπερασε το δρομο που χρησιμοποιουσε και συνεχισε να περπαταει ευθεια. Θα εστριβε δεξια τρεις δρομους πιο κατω, θα εκανε εναν μικρο κυκλο και θα εβγαινε σπιτι της απο την πισω μερια. Το βραδυ ηταν υπεροχο, λιγος ποδαροδρομος παραπανω ηταν καλοδεχουμενος.
Μπηκε στο στενο ενω αναρωτιοταν αν ο Ιαν θα ειχε μαγειρεψει κατι η θα παραγγελναν παλι απ' εξω. Ενοιωθε ευτυχισμενη με τον Ιαν, περνουσε τις καλυτερες μερες της ζωης της μαζι του. 
Σκεφτηκε την ζωη της πριν το φωτοτυπικο κι εφριξε. Μεσα σε λιγους μηνες ειχαν αλλαξει ολα προς το καλυτερο κι αυτο το χρωσταγε σ' εκεινο το σαραβαλιασμενο μηχανημα στο γραφειο.
Ηθελε λιγα βηματα πια για να βγει απο το στενο δρομακι.
                        ====================================
Και οι δυο ειδησεις ηταν θαμμενες καπου στην εβδομη σελιδα, τυπωμενες διπλα διπλα.
'Η αστυνομια συνελαβε χθες τρεις ανηλικους που ειχαν στησει καρτερι στους περαστικους σ' ενα στενο του Ντιτον και με απειλη μαχαιριου τους ληστευαν. Για κακη τους τυχη ενα απο τα θυματα ηταν αστυνομικος που προχωρησε στην αμεση συλληψη τους'.
Δεξια, με τα ιδια μικρα γραμματα η αλλη ειδηση ελεγε.
'Ασχημο παιγνιδι επαιξε η μοιρα χθες το βραδυ στην Μπετυ Μπονιακ. Ενω βαδιζε σ' ενα στενο δρομακι για το σπιτι της μια μαρμαρινη πλακα ξεκολλησε απο διαμερισμα του τριτου οροφου χτυπωντας την ατυχη γυναικα στο κεφαλι σκοτωνοντας την ακαριαια. Συναδελφοι στο γραφειο που δουλευε απορησαν για το σημειο που βρεθηκε νεκρη δεδομενου πως χρησιμοποιουσε παντα διαφορετικη διαδρομη για να φτασει στο σπιτι της. Στα παραδοξα δεον να σημειωθει πως στην συνηθισμενη διαδρομη της Μπετυ Μπονιακ την ιδια στιγμη του ατυχου περιστατικου η αστυνομια συνελαβε τρεις ανηλικους που ληστευαν περαστικους υπο την απειλη μαχαιριου'.





                                                              ΤΕΛΟΣ
                             


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου